Urban Agenda Food

Utgangspunktet for Urban Agenda Food er et økende bekymring blant europeiske byer for hvordan de kan sikre sine innbyggere en forutsigbar tilgang til sunn og trygg mat. Her vil byene selv ta en aktiv rolle for å bidra til positive endringer.

Gjennom partnerskapet vil deltakerne å legge til rette samarbeid, kunnskapsdeling og koordinering for smart endring av matsystemene. Arbeidet bygger på følgende kjerneverdier:

  • Helhetlig perspektiv på matsystemet.
  • Styresett som går på tvers og involverer flere nivå.
  • Reelle matkostnadene, inkludert eksterne kostnader som miljøkostnader etc.
  • Mat er en menneskerettighet og et felles gode.

Kristiansand kommune deltar i Urban Agenda Food for å lære fra andres erfaringer. Det er total 26 partnere i nettverket, hvorav ti er byer.

Bakgrunn for Urban Agenda

EU-initiativet Urban Agenda med sine ulike partnerskap, er et svar på store globale problem som klimaendringer, befolkningsvekst, sosial uro, miljøødeleggelse og migrasjon. Det faktum at stadig større andel av befolkninga bor i urbane strøk betyr at problemene også må løses i urbane settinger. Hvordan kan vi sikre at byer og bynære strøk, med sine unike forutsetninger, ressurser og muligheter, kan komme opp med gode løsninger?

 Arbeidsmetoden i Urban Agenda er å skape temabaserte nettverk mellom store og små byer i Europa. Eksempler på tema for tidligere nettverk er blant annet luftkvalitet, bærekraftig turisme, sikkerhet i offentlige rom, energiomstilling og klimatilpasning.

Nettverkene arbeider ut fra tre grunnpilarer: 

  • Better regulation: bedre styresett ved en mer effektivt og helhetlig gjennomføring av eksisterende politikk, lovverk og ulike ordninger. 
  • Better funding: bedre finansiering ved å støtte opp om, utvikle og integrere tradisjonell og mer innovative finansieringsmåter for urbane strøk.
  • Better knowledge: bedre kunnskap ved å styrke kunnskapsgrunnlaget og utveksle nyttige erfaringer og kompetanse. 

Publisert: 24. oktober 2024 10:43
Oppdatert: 6. november 2024 15:07