Urbant landbruk

Fagfeltet urbant landbruk byr på flere muligheter for kommunen vår. Mange av oss verdsetter muligheten til å leve tett på naturen og ha grønne omgivelser i det daglige selv om vi lever et urbant liv. Det er en stadig økende interesse for hvordan mat dyrkes og hvor den kommer fra, og denne sammenhengen blir stadig mer relevant i møte med våre felles samfunnsutfordringer, slik som klimaendringer, sosiale forskjeller og folkehelse.

For å sette oss mål og peke retning i arbeidet med å nå dem, har politikerne i Kristiansand vedtatt Dyrk fellesskap! - Strategi for urbant landbruk. (Last ned pdf ved å følge lenka.)

Handlingsdelen i strategien har disse temaene:

  1. Organisering
    Med Bybonden Kristiansand og hvordan vi ellers får til det gode samarbeidet.
  2. Skolehage
    Kartlegge status, legge til rette og utvikle gode metoder. Dette inkluderer også barnehagehage.
  3. Senter for matressurser og urbant landbruk
    Vi ser ettter muligheter for å realisere dette tiltaket, blant annet gjennom Kristiansand kommunes deltakelse i EU-partnerskapet Urban Agenda Food.
  4. Andelslandbruk og parselldyrking
    Kommunens rolle som tilrettelegger og samarbeidspartner for slike dyrkingsinitiativ.
  5. Kommunens drift og egne anlegg
    Nytteveksthagen på Strandpromenaden. Anlegge flere nytteveksthager og integrere prinsipp for urbant landbruk i Parkvesenets vanlige drift og utvikling.
  6. Markedshage
    Småskala grønnsaksdyrking for lokal omsetning og verdiskaping.

Definisjon på urbant landbruk - fra vår strategi "Dyrk fellesskap!"

Begrepet urbant landbruk brukes gjerne litt forskjellig, men fellestrekk er at urbant landbruk finner sted i byer og tettbygde strøk og har et mangfold av utøvere, produkter, formål og arenaer/arealer.

I det vanlige landbruket er det bonden, gartneren eller skogbrukeren som er utøverne. I det urbane landbruket er det i stor grad stedets egne innbyggere som er aktører. Og selv om produksjon av grønnsaker, frukt og bær er et mål, søker vi gjennom urban dyrking vel så mye å oppnå andre gevinster. Slik som :

  • gode sosiale relasjoner
  • bedre folkehelse,
  • reduserte utslipp av klimagasser og bedre tilpasning til et endra klima
  • kunnskap om dyrking og mattradisjoner
  • bevaring av matjord
  • økt biologisk mangfold
  • bedre bomiljø
  • nye arbeidsplasser m.m. .

Bibliotek om urbant landbruk

Her finner du noen sentrale nettsteder og henvisninger til rapporter, strategier og andre dokument som er relevante for urbant landbruk:

Kom gjerne med innspill til Bybonden Kristiansand dersom du kjenner til interessant ressurser om urbant landbruk som vi kan nevne i denne oversikten.

Publisert: 24. oktober 2024 10:23
Oppdatert: 18. desember 2024 10:07